пятница, 1 июля 2016 г.

Урок 18. Визначення відстані на карти або плані

Для визначення відстані за допомогою лінійного масштабу на плані чи карті беруть відрізок розхилом циркуля-вимірника. Потім циркуль-вимірник прикладають до лінійного масштабу так, щоб ліва голка вимірника знаходилась в межах крайньої лівої основи, а права – на одному з штрихів лінійного масштабу, що відділяють цілі основи вправо від нуля.
На  рис. 1  заданий відрізок на плані відповідає горизонтальні проекції лінії на місцевості довжиною  325 м. При цьому величину відрізка, що становить частину найменшої поділки визначають на око.
Фізіологічні можливості людського ока обмежені. На плані чи карті в найбільш сприятливому випадку можна зобразити лише такі горизонтальні проекції ліній місцевості, яким у даному масштабі відповідає відрізок  0,1 мм  і більше. Величину горизонтальної проекції лінії на місцевості, яка відповідає  0,1 мм  на карті (плані) заданого масштабу називають граничною точністю масштабу.

ПРИКЛАД:

Довжина горизонтальної проекції лінії місцевості  S = 200 м. Визначити довжину цієї лінії на плані масштабу  1 : 5000. За формулою:

     
s = S/m = 200/5000 = 0,04 м = 4 см.

Завдання до уроку 18
Інші уроки:

Комментариев нет:

Отправить комментарий