пятница, 15 августа 2014 г.

Урок 4. Таблиця множення

Добуток натуральних чисел  a × b  означає суму, яка складається з  b  доданків, кожний із яких дорівнює  а.

ЗАПАМЯТАЙТЕ:
Чотири дії – додавання, віднімання, множення і ділення – прийнято поділяти на два ступені. Перші дві дії, тобто додавання і віднімання,називаються діями першого ступеня, а інші дві, тобто множення і ділення, – діями другого ступеня. Отже, кожний ступень має одну пряму і одну обернену їй дію. Будемо називати арифметичним виразом всяку сукупність чисел і знаків, які вказують, які дії над цими числами треба виконати. При розв’язуванні задач доводиться зустрічатися з виразами, які мають або тільки дії першого ступеня, або дії другого ступеня, або, нарешті, дії і першого, і другого ступеня разом. Виникає питання: в якому порядку ми будемо виконувати ці дії ? При обчисленні багатьох виразів часто доводиться виконувати дії в тому порядку, в якому їх написано; але бувають такі випадки, коли цей порядок порушається.

Якщо у виразі зустрічаються тільки дії першого ступеня, то їх прийнято виконувати в тому порядку, в якому вони написані, зліва направо. 
Якщо ж дії треба виконувати в іншому порядку, то застосовують дужки.

Дужки.

При розв'язанні прикладів, які містять дужки, дії треба виконувати у такому порядку: спочатку виконувати дії в дужках, потім решту згідно з прийнятими вище правилами.

ПРИКЛАД:

9 + 16 : 4 – 2(16 – 2 × 7 + 4) + 6(2 + 5).

Спочатку виконуємо дію в дужках:

16 – 2 × 7 + 4 = 
16 – 14 + 4 = 6,  
2 + 5 = 7.

Потім виконуємо решту дій:

9 + 16 : 4 – 2 × 6 + 6 × 7 
= 9 + 4 – 12 + 42 = 43.

У кожному прикладі спочатку виконують дії в дужках. Якщо у виразі зустрічаються дії і першого і другого ступеня, то прийнято спочатку виконувати дії другого ступеня, а потім першого.

Завдання до уроку 4
Інші уроки:

Комментариев нет:

Отправить комментарий